jak se máte, jaký jste měli leden?
Já se pro poslední lednový týden rozhodla vyzkoušet něco nového. A to jíst pouze rostlinnou stravu. Rozhodně se nechystám být vegan, k tomu mám hoodně daleko, ale chtěla jsem si to alespoň na týden zkusit. Mým cílem nebylo žádné hubnutí nebo nějáké pročištění. Pouze má zvědavost, jak vydržím bez mléka, vajec, masa... Vlastně poměrně všeho kromě ovoce, zeleniny a hub. Chtěla jsem si dát takovou výzvu. Bylo to pro mě opravdu těžké, protože já bez jogurtů nedokážu existovat a bez čokolády... o marjá! A také mi hlavně posledních pár měsíců nebývalo dobře snad po každém jídle, tak jsem si řekla proč ne?
Předem bych chtěla říci, že jsem si nepročítala žádné dietové nebo stravovací knížky o veganství a nezkoušela jsem žádné šílené recepty. Neumím vařit, takže jsem si připravovala opravdu jednoduché jídla z různých druhů zeleniny a ovoce, které mám ráda. Nachystala jsem si jídelníček, snažila jsem se jíst alespoň 4x denně, protože v tom jsem opravdu špatná a také pít hodně vody. Hodně jsem si to také ztížila tím, že jsem byla celý týden (kromě pondělí a neděle) v práci, takže jsem si musela často připravovat jídlo s sebou, a většinou nějáké studené jídlo, protože si ho nebylo kde ohřát.
PONDĚLÍ
Snídaně - Ovesná kaše z mandlového mléka
Kaši si připravíme tak, že do hrnce si dáme hrneček mandlového mléka a dvě lžíce ovesných vloček. Za varu stále mícháme, dokud kaše nezhoustne. Já mám ovesnou kaši nejvíce ráda s banánem a čokoládou.
Jenže! Než mě hloupé došlo, že bych tu čokoládu vlastně neměla, už jsem ji dávno měla v sobě. Takže hned první den a první jídlo jsem podváděla, ale poučila jsem se.
Ovesná kaše z mandlového mléka mi až tolik nechutnala. Z obyčejného mléka mi kaše chutná více, jím ji hodně často, takže jsem rozdíl opravdu poznala.
Dopolední svačinu jsem v pondělí neměla, protože jsem vstávala pozdě dopoledne. A oběd jsem si připravila až kolem druhé hodiny.
Oběd - Restovaná zelenina s žampióny
Narozdíl od snídaně mi oběd chutnal velice. Takhle připravovanou zeleninu si občas k obědu dávám, takže nebylo co zkazit. Jen jsem si místo masa dala žampióny.
Na kostičky si nakrájíme zeleninu dle chuti, stejně tak žampiony. Hrachové lusky jsem připravila tak, že jsem je pouze šupla do hrnce s vařící vodou a nechala pět minut ohřát. Nakrájenou zeleninu jsem na rozehřáté pánvi chvíli restovala a před koncem jsem lehce zakápla sojovou omáčkou. Celé jsou pořádně promíchala a poté vše i s hrachovými lusky vyložila na talíř.
Ani odpolední svačinu jsem já ostuda neměla. Odjížděla jsem pryč a nestíhala jsem si nic připravit s sebou. U přítele doma jsem měla pouze kyselou okurku tu já hodně ráda.
Večeře - Těstoviny se zeleninou a avokádovým dipem
V tomto případě jsem zeleninu nijak tepelně neupravovala, pouze nakrájela a přidala uvařené bezvaječné těstoviny. A zakápla jsem olivovým olejem, aby se zelenina lépe trávila. Ráda si k zeleninovému salátu dělám nějáký dip. Jenže nic pořádného na přípravu jsem neměla, takže jsem pouze rozmačkala avokádo, posolila opepřila a voalá. Výborná, chutná večeře.
ÚTERÝ
Snídaně - Ovoce
Když chodím do práce na ranní, je pro mě nejrychlejší snídaně nakrájené ovoce, které si sním ve vlaku. Já jsem trošku spáč, takže ráno obvykle nestíhám.
Sice jsem měla jen jahody, mango a hroznové víno, ale pro nesycení mého žaludku to stačí. Většinou si zeleniny nakrájím více a tak z misky uždibuji celé dopoledne, takže jsem z toho měla i dopolední svačinu.
Oběd - Těstoviny se zeleninou
Kdo nevaří jedno jídlo na více dní? Já jsem nechtěla plýtvat s uvařenými těstovinami, tak jsem si je vzala i na oběd do práce. Bylo to v podstatě to stejné jídlo jako včerejší večeře, jen bez avokádového dipu.
Odpolední svačinu jsem zase flákala.
Večeře - Tortila plněná žampiony se zeleninou
Pondělní oběd mi tolik chutnal, tak jsem si stejně připravila i úterní večeři. Pouze bez hrachových lusků a zeleninu s žampiony jsem zamotala do tortily. Bylo to sice takové nemotorné k jedení, ale opět moc dobré.
STŘEDA
Snídaně - Krupicová kaše z mandlového mléka
Ve středu jsem vstávat brzy nemusela, takže jsem opět měla čas si připravit kaši. Jen tentokrát jsem dala šanci krupicové. Připravuje se úplně stejně jako ovesná, jen místo ovesných vloček dáme krupici. A já navíc ještě chia semínka.
Byla daleko lepší než tak ovesná. Tato mi opravdu chutnala, ale stejně zůstanu raději u obyčejného mléka k přípravě kaší.
Oběd - Červené fazole, 2 žitné chleby
Povedl se mi další chutný oběd, který zasytí. A příprava je tak jednoduchá.
K přípravě potřebujeme pouze 1 plechovku červených fazolí a 1 cibule. Cibuli si nadrobno nakrájím a na trošce oleji v hrnci orestuji, opatrně si otevřu plechovku s fazolemi a celý její obsah vyliji do hrnce, trošku osolím, promíchám a necháme 15 minut v hrnci vařit. Tak po 7 minutách zkontroluji jak jsou fazole husté. Pokud mám radši hustší, přidám trošku hladké mouky. Po 15 minutách odstavím z plotny, promíchám a servíruji s pečivem dle vlastního výběru.
Mňam, teď jak se na to dívám, dala bych si je k obědu.
Kdybych fazole vařila pro přítele, vařila je bych je i s kuřecím masem a to tak, že bych si ho pouze nakrájela na kostičky, a spolu s cibulkou před přilitím fazolí chvíli restovala.
Tentokrát už jsem odpolední svačinu měla. Sice jsem to trochu odflinkla a měla pouze hrušku. Ale jedla jsem.
Večeře - Restovaná zeleniny se žampióny
Tímto jídlem jsem byla začátkem týdne jak posedlá. Dlouho předtím jsem si zeleninu takhle nepřipravovala, tak jsem se toho nemohla nabažit. A také se mi to vymstilo. Ve čtvrtek ráno byl jediný den, kdy mi nebylo dobře, a to protože jsem tři dny po sobě jedla restovanou zeleninu se sojovou omáčkou. To by se nemělo.
ČTVRTEK
Snídaně - Žitný chléb s domácí marmeládou
Už na začátku týdne jsem si stanovila, že tento týden pečivo jíst nechci a už jsem ho měla k obědu a teď i ke snídani. Ale já už nevěděla, co si k té snídani vymýšlet. Tak mi chyběl jogurt s müsli, který jím ke snídani skoro pořád.
Oběd - Zeleninový salát s ďobáčky
Teď už konečně začalo to něco nového. Sojové maso. Na krabičce to vypadalo fajn, tak jsem si v obchodě říkala proč ne. Po vytáhnutí už to tak fajn nevypadalo, protože maso bylo namačkané v sáčku, a lákavě to opravdu nevypadalo. Jenže když jsem to vytáhla, kousky se od sebe oddělily a vypadalo to jak chutně. Pouze jsem si to celé ohřála v mikrovlnce a to jak vonělo. Trošku mi ta vůně připomínala vůni křidýlek z KFC. Chuť taková nebyla, ale bylo to opravdu dobré. Opět jsem si pouze nakrájela zeleninu dle chuti a pochutnala jsem si.
Až někdy nebudu mít chuť na maso, ďobáčky si zase koupím. Sojové maso je sice takové tužší, žvýkalo se to dlouho jako žvýkačka, ale chuť parádní.
PÁTEK
Snídaně - jahodovo-banánové smoothie
V pátek ráno jsem opět brzy vstávala, nestíhala jsem, takže jsem si rychle na cestu připravila smoothie. A to jsem si pouze rozmixovala jeden banán a tak 10 větších jahod, přidala trošku vody a snídaně hotová.
V práci byl takový frmol, že jsem nestíhala vůbec jíst, takže za celé ráno jsem měla pouze smoothie a pak až oběd.
Oběd - Zeleninové rizoto
Další snadný a chutný oběd. Pouze jsem si v rýžovaru uvařila rýži, opět nakrájela ovoce dle chuti, přidala mražený hrášek a kukuřici, zalila trochou olivového oleje a je to. Pochutnala jsem si.
Po práci jsem ve městě měla ještě nějáké pochůzky, takže jsem za běhu snědla banán a už jsem se celá hladová těšila domů na večeři.
Večeře - Mrkvový perkelt
Zní to jako něco, co cpete malým dětem, oni to ne a ne jíst. Ale tenhle recept mám z knížky Zhubněte jednou pro vždy od Antónie Mačingové.
Mrkev stačí nakrájet na kolečka, stejně tak cibuli na drobno, kterou dáme restovat na trošce olivového oleje do hrnce. Po chvíli přidáme mrkev, zalijeme sojovou omáčkou jo zase ta sojovka a necháme chvíli dusit pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne. Možná to lákavě nevypadá, ale chutná skvěle.
Kdybych ten týden jedla sýr, postrouhala bych si to navíc ještě tvrdým sýrem.
SOBOTA
Snídaně - Žitné chleby s domácí marmeládou
Jo, zase ty chleby, ale po delší době. A ta naše marmeláda je tak dobrá, k snídani mám prostě a jednoduše chleba s marmeládou moc ráda.
K dopolední svačině jsem zase stíhala sníst pouze hrušku.
Oběd - Fazolové lusky
A druhé jídlo z knihy Antónie Mačingové, které si často dělám jsou zelené fazolové lusky. Kupuji je mražené, a stačí je pouze nechat dusit pod pokličkou na drobno nakrájem
K odpolední svačině jsem si dala trošku hříšné jídlo. A to tortilové chipsy s quacamole. Tento avokádový dip je opravdu chutný a jednoduchý, stačí si pouze rozmačkat avokádo, osolit opepřit, trošku i pocitrónovat, aby avokádo nezhnědlo, přimíchat trošku jarní cibulky, nakrájené opravdu na drobno a kdo má rád ostřejší, může přidat a chilli nebo papričky. Já pálivé moc ráda, jen jsem si chilli papričky zapomněla koupit.
Večeře - Salát z červené řepy
Další výborný recept od Antónie Mačingové. Recepty z její knihy mi opravdu chutnají. Dieta mi sice moc nevyhovovala, byla jsem strašně zavodněná a nafouklá, nebylo mi prostě vůbec dobře, ale některé jídla "vařím" pořád. Stejně tak i tento salát.
Červenou řepu si uvaříme v tlakovém hrnci, až trošku vychladne ji oloupeme a nakrájíme na kostičky. A dále přidáme nadrobno nakrájenou kyselou okurku a cibuli. Opět můžeme přidat nastrouhaný tvrdý sýr kdybych ho tenkrát jedla.
Neděle pro mě byla opravdu chaotická. Ráno jsem se dozvěděla, že mě v pondělí čeká ještě jedna poslední zkouška, takže jsem celý den ležela v učení a celý týden jsem si zkazila nedělí. Ke snídani jsem neměla nic, zapomněla jsem se úplně v tom zmatku nasnídat. K obědu jsem měla opět jen salát z červené řepy.
Pak jsem jedla až večer, kolem 8, kdy jsem už měla všeho učení dost a dala jsem si žitný chléb s avokádem.
Možná jsem si to až tak úplně nezkazila, ale jsem na sebe pyšná, že jsem to takhle zvládla. Zvládla jsem týden nepít kávu, protože káva s mandlovým mlékem mi nechutnala. Každý den jsem vypila litr vody, což je pro mě úspěch.
Za celý týden mi dokonce bylo opravdu dobře. Jen v ten čtvrtek. Naučila jsem, že ikdyž jídlo chutná, nic se nemá přehánět. Taky to, že když máme chuť na něco dobrého, stačí kousek, nemusí se toho jíst kvanta.
Mým cílem nebylo zhubnout a přesto jsem v pondělí ráno měla o dvě kila méně, z čeho jsem měla velkou radost, protože jsem se o to ani nesnažila.
Doufám, že se Vám tento můj článek líbil, vyzkoušíte třeba nějáký recept. Vyjádřete mi prosím svůj názor dolů do komentářů, za každý komentář jsem opravdu ráda.
Žádné komentáře:
Okomentovat